butterfly

Accessorize2

Thursday

kEk cAramEL

Bahan-bahan


(A) Gula Hangus
- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
- tabur gula dlm loyang & masak atas api slow..biar gula hancur & warna jadi perang.
- ketepikan.

(B) Atas
- 1/2 tin susu cair (200ml)
-70gm gula kastor
- 1/2 st vanila
- 3 biji kuning telur

(C) Kek
- 140gm tepung gandum
- 70gm gula kastor
-3 biji kuning telur
-135ml air biasa
- 1 st baking powder
- 45ml minyak masak @ butter cair

(D) Merinque
- 6bj telur putih
-70gm gula kastor
- 1 st krim of tartar



Cara-cara


* Kacau semua bhn (B) perlahan2 jgn sampai berbuih ya.
* Masukkan (B) tadi ke dlm loyang (A). Ketepikan.
* Pukul bahan (C) - guna senduk cukup!
* Pukul bahan (D) hingga kembang & bila angkat tak jatuh!
* Campurkan (C) & (D) . Gaul dgn senduk hingga sebati.
* Bahagikan kpd beberapa bahagian & warnakan.Masukkan ke dlm loyang yg ada gula hangus tadi (A+B).            Selang seli letak tgh loyang.
* Bakar secara double boil - 1 jam / 160-180'C
* Setelah masak angkat & rehatkan 10minit baru terbalikkan kek .
* Sedap dimakan sejuk2

No comments:

Post a Comment

yang penat menaip ekinn_eiin